Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η παράταξη μας

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,
Η παράταξη μας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΔΗΜΑΡΚΟ Σ))είναι μία νέα συλλογική έκφραση συναδέλφων με δράση και παρουσία πολλών εκ των μελών μας στην ίδρυση και δημιουργία του Επιμελητηρίου.
            ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε
Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε, όσο  την τελευταία δεκαετία, τόσο πρόσφορο περιβάλλον για να κατακτήσει το Επιμελητήριο το ρόλο για τον οποίο συστήθηκε. Τον αρνήθηκε, με συνεχείς παραλήψεις και απουσίες, σε ό,τι  οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή, στην πτώχευση, στην επιτροπεία και στην αφόρητη κοινωνική αδικία!
Αρνήθηκε να κρούσει τον κώδωνα στην κρίση της ασκούμενης  οικονομικής πολιτικής  στη χώρα και στην αποτυχία του νέο-φιλελευθερισμού και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν.
Κυρίαρχα, οι παρατάξεις ΔΗΚΙΟ και ΠΑΣΚΟ έχουν άλλες έγνοιες: Να απολαμβάνουν την εξουσία και  να ρευστοποιούν τα προνόμια της έτσι :
  Όταν ανοίγει το ασφαλιστικό αρχές του 2000 και όταν γίνεται «δημοσιονομική απογραφή» το 2004 απουσιάζουν από το διάλογο. Όταν ξεσπά η παγκόσμια κρίση και η νέα διακυβέρνηση χρηματοδοτεί «απόσυρση αυτοκινήτων», ο θεσμός σιωπά ξανά Όταν η πολιτική του ‘λεφτά υπάρχουν’ μοιραία οδηγεί στη χρεοκοπία  το Ο.Ε.Ε. …σιωπά.
            ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ
Ενδεικτικά: Ενώ φτιάχτηκε Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με μοναδικές προϋποθέσεις και υποδομές, αφέθηκε στη συνέχεια να παρακμάσει και να κλείσει. Παραιτήθηκε η Κεντρική Διοίκηση από το κεκτημένο της διαβούλευσης με τα Οικονομικά Πανεπιστήμια Το ΟΕΕ πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της Εθνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για την οποία βαθμιαία αδιαφόρησε χάνοντας τη συμμετοχή και στην Ευρωπαϊκή ΟΚΕ Δεν διεκδίκησε συμμετοχή σε συλλογικά όργανα κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν είτε φορολογικά, είτε άλλης φύσεως θέματα Παραιτήθηκε ακόμη από το μέγιστο επαγγελματικό αλλά και αναπτυξιακό θέμα των μελετών, ενώ εγκατέλειψε την προώθηση της κλαδικής λογιστικής τυποποίησης σε βάρος της διαφάνειας.
            ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
Ο λαϊκισμός ηγεμονεύει, το ΟΕΕ σιωπά, πολλοί παριστάνουν ότι  αγνοούν πως, η Ελλάδα, είχε πτωχεύσει πριν από το «μνημόνιο». Η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μεγάλα θέματα ζητούν απαντήσεις.
            ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ – ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ Ο.Ε.Ε
Το ΟΕΕ δεν είναι θεσμός ουδέτερος πολιτικά, πρέπει να έχει ταυτότητα κοινωνική, επιστημονική και πολιτική. Οι αγορές θέλουν καταναλωτές, εμείς θέλουμε πολίτες που καταναλώνουν. Η λύση στην κρίση δε θα δοθεί με πολιτικές νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Δεν είναι η παγκόσμια οικονομία που κατέρρευσε με την κρίση, αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις.
Το ΟΕΕ πρέπει:
Να συντονίζεται αμοιβαία με τα Οικονομικά Πανεπιστήμια στον κοινωνικό προβληματισμό να προωθήσει την εισαγωγή μαθημάτων Οικονομίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.   Να διεκδικήσει θεσμικές ρυθμίσεις διαφάνειας και εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως: Η αναβάθμιση του εσωτερικού ελέγχου, η διαφάνεια των προμηθειών, η ανάπτυξη ειδικών κλαδικών λογιστικών σχεδίων.  Να δώσει βήμα εκπροσώπησης στους οικονομολόγους της τεχνολογίας, της υγείας, των μεταφορών, της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης, της ναυτιλίας. Να αποκτήσει συνεργασία και θέση επίσημου συμβούλου με τα άλλα επιμελητήρια της χώρας  π.χ. ΕΒΕΑ κ.ά.   Να προάγει την οικονομική συνεργασία και διπλωματία με σύγχρονους όρους.
Το ΟΕΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί!
Να γίνει το επιμελητήριο της οικονομίας, της κοινωνίας και των αναγκών της.  Παράλληλα, να υπάρξει για το σύνολο των οικονομολόγων και όχι για δύο, τρεις συντεχνίες που το έχουν «καταλάβει».
Η ΔΗΜΑΡΚΟ Σ δεσμεύεται για τον επαναπροσδιορισμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανακόπτοντας τον εκφυλισμό του και ανορθώνοντας την ισχύ-παρεμβατισμό του στο επίπεδο που απαιτεί σήμερα η ανόρθωση της Κοινωνίας και της Οικονομίας μας.
            ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ
Α. Αναβάθμιση και κατοχύρωση του ρόλου του Ο.Ε.Ε. ως επιστημονικού συμβούλου της πολιτείας.
Β. Επανα­δημιουργία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης και Μελετών, με αυτονομία και περιφερειακή διακλάδωση, με διεκδίκηση προγραμμάτων και μελετών. Γ. Εισηγούμαστε στην κυβέρνηση τη δημιουργία «ομάδων έργου»  νέων συναδέλφων, ώστε και τα έργα να επιταχυνθούν και  διαφάνεια να υπάρξει, αλλά και απασχόληση να δημιουργηθεί για χιλιάδες οικονομολόγους. Δ. Δημιουργούμε Γραφείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την παροχή υποστήριξης σε θέματα απασχόλησης αλλά και τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού προς παροχή βοηθήματος  σε νέους συναδέλφους για την είσοδό τους στην αγορά και την άσκηση του επαγγέλματός. Ε. Κλαδικά αιτήματα όπως ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου: Του Οικονομολόγου στον Δημόσιο Τομέα, του Μελετητή, του Φοροτεχνικού – Λογιστή, και η αναβάθμιση του ρόλου του ΣΟΕ. ΣΤ. Παρουσία με δίγλωσσο αυστηρά επιστημονικό περιοδικό δημοσιεύσεων άρθρων και παρουσιάσεων νέων ερευνητών και ακαδημαϊκών.



  
Στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου  –  Κυριακή 15/12/2013 

Ψηφίζουμε  ΔΗΜ.ΑΡ.Κ.Ο - Σ

γιατί λέμε  ΝΑΙ

ü στην ελπίδα για το αύριο που οραματιζόμαστε

ü σε εκείνους που με ευθύνη μπορούν και τολμάνε

ü στις αλλαγές που μας πρέπουν

ü στην πρόοδο που αναζητάμε

ü στην ανατροπή της πελατειακής  και  κομματικής χειραγώγησης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου